Luca Sebastian

Artistul fotograf Luca Sebastian
Sebastian Vasile Luca este un tânăr artist fotograf turdean de 30 de ani care a plecat să lucreze în Italia imediat după terminarea liceului. Pasionat de fotografie, s-a perfecţionat mereu, autodidact fiind. În 2015 când a considerat că din punct de vedere tehnic fotografiile sale pot fi expuse, a prezentat o serie de lucrări unei galerii de artă din nordul Italiei, care, fără să stea prea mult pe gânduri, i-a propus să expună într-o expoziţie personală. Treptat a devenit foarte cunoscut şi apreciat în Italia, unde a avut până acum circa 30 de expoziţii.


În Noiembrie anul trecut Consulatul General al României la Bologna l-a invitat să expună fotografiile sale în cadrul unei manifestări dedicate Centenarului României, cu ocazia Zilei Naţionale a României. În Decembrie 2018 a câștigat cu unanimitate de voturi din partea juriului Marele Premiu la Concursul de artă Giovanarte 2018 la secțiunea fotografie din peste 40 de artiști participanţi, fapt ce a dus la includerea sa în celebrul Catalog de Artă Modernă Contemporană lansat la Milano. În ianuarie anul acesta i-a fost decernat Premiul I la secţiunea fotografie in cadrul Concursul ui “Tineri art 2018-2019” organizat de Asociaţia “Prietenii artelor” din Piacenza. În cadrul ediției ”Giovanarte under 35 ediția 2019” odată cu câștigarea marelui premiu, pe lângă o nouă propunere de a prezenta operele căștigătoare în ediția 2019 a Catalogului, a fost invitat să expună în cadrul mai multor expoziţii din Italia şi Europa.


În Iunie 2019 a primit Trofeul Galeriei centrului istoric din Florenţa, Penultima prezentă a lucrarilor sale pe simeze a avut loc la expoziția de fotografie, pictură şi sculptură "Dialogando con la Biennale di Venezia 2019- Omul şi marea” din Piazza San Marco din Veneția, la Museo della scuola Grande di San Teodoroo. În luna Mai a expus la Galeria de artă modernă “Ricci Oddi” din Piacenza şi Teatrul Municipal Piacenza ”Arte in circolo”. Italienii l-au nominalizat să reprezinte Italia la Festivalul Internaţional de artă, itinerant, în iunie expunând, tot din partea Italiei la Salonul Internațional al Artelor Vizuale „GORJFEST ‘30/ Europa de-acasă“, dar până acum nu a expus încă niciodată la Turda.


Cele mai importante proiecte din acest an sunt o expoziţie în Turda, care s-a realizat Sâmbătă, 17 August 2019, în cadrul Zilelor Municipiului, şi participarea la un concurst lansat de o editura din Milano (Il Quadrato) dedicat lui Leonardo da Vinci, unde în 2 August anul acesta lui Sebastian Luca i-a fost decernat Premiul Internaţional “Leonardo Da Vinci”. Este vorba de o ediție specială, fiind vorba de un catalog care marchează 500 de ani de la decesul acestui talent universal.
În perioada următoare lucrează la un nou proiect fotografic legat de influența pe care o au peisajele din România asupra tradițiilor și obiceiurilor locale. Este un proiect pe care doreşte să îl prezinte atât în România cât și în străinătate. De asemenea, în 21 August este invitat cu o expoziţie personală la Sala de expoziții Florin Iusuf din Tg. Jiu, Sebastian Luca avându-l ca invitat în expoziţie pe un alt artist turdean, pictorul Cornel Vana.

Dana Deac

Copyright © 2020 Luca Sebastian. All Rights Reserved. Powered by Studio NIC